Graviditet och Foglossning

Under graviditeten bildas ett hormon som kallas Relaxin. En av hormonets funktioner är att luckra upp leder och fogar i bäckenet så att förlossningskanalen kan öppna sig på ett bra sätt under förlossningen. Detta kan tyvärr ibland leda till en funktionsstörning i en bäckenled eller led i nedre ländryggen. Ju längre graviditeten fortskrider ju mer ökar dessutom belastningen på ryggen p.g.a. av ökad vikt och svank och detta ökar i sin tur risken för problem i ländryggen.

  •  En graviditet förändrar, temporärt, biomekaniken i kroppen. Problem som legat latent kan bli besvärande i och med att kroppen förändras. Exempelvis kan den ökade vikten av buken och brösten förändra formen på ryggraden och nacken. Ledbanden är påverkade vilket gör lederna mer rörliga och mindre stabila. Detta kan ge problem för en del kvinnor särskilt de som tidigare har haft problem med rygg och nacke.
  • Den kiropraktiska behandlingen för den gravida kvinnan är mjuk och helt ofarlig för fostret. Behandlingen är inte bara för leder, ledband och muskler det ingår även råd om lämpliga övningar för att stabilisera kroppen, ergonomi på jobbet, näring och kostråd för den blivande mamman. Dessa råd kan minska risken för komplikationer under förlossningen.
  •  Forskningsresultat visar att kiropraktisk behandling av den gravida kvinnans rygg och bäcken minskade smärtan från rygg, bäcken och ben. De gravida patienterna fick anpassade behandlingar som var anpassade med resultatet att de upplevde mindre smärta och fick bättre rörlighet.
  •  Studier i USA har visat att kiropraktisk behandling av gravida minskar sjukskrivningar och att dessa kvinnor var mer aktiva och mådde bättre under graviditeten.
  • Kiropraktisk undersökning och behandling även efter förlossningen rekommenderas för att förhindra långvariga besvär (bäckenbotten, magmuskelfunktion, foglossning med mera).

tjänster
Specialister

Dr Kenneth Bramberg

DC., MCsc (paediatrics), Dr of Chiropractic, neuro-muskulo-skeletal specialist

Olivia Bramberg

Mchiro, Dr of Chiropractic, Neuro-muskulo-skeletal specialist

Jay Stutter

AT Mchiro, Dr of Chiropractic, Neuro-muskulo-skeletal specialist
TOP