top of page

Många kvinnor som vill tappa vikt gör ofta allt de kan: äter mindre, tränar mer och testar olika dieter. Men ibland händer det motsatta, kroppen håller fast vid fettet istället för att släppa taget.




När kroppen utsätts för mycket stress, ökar nivåerna av stresshormonet kortisol. Det här kan få ämnesomsättningen att bromsa in och kroppen går in i ett "spara på fettet"-läge.


Det är särskilt vanligt för kvinnor som nyss fött barn eller som är på väg in i klimakteriet, när hormonerna redan är i förändring.


👉 En vetenskaplig studie publicerad i Frontiers in Nutrition visar att fasta och extrem stress kan påverka kroppens dygnsrytm för kortisol och därmed ämnesomsättningen negativt.





Hur kan du hjälpa kroppen istället för att stressa den?

Gör så här istället för att stötta din kropp på rätt sätt:


Ät regelbundet

Gärna 6–8 gånger om dagen, små måltider och mellanmål.


Hoppa inte över mellanmål 

Och blir det en nödlösning, är det bättre att äta "något" än ingenting alls.


Se till att få i dig protein 

Det hjälper kroppen att hålla sig stark och stabil.





Våga äta kolhydrater

Som potatis till lunch och middag, det hjälper till att hålla blodsockret i balans.


Få i dig bra fetter varje dag

T.ex. en avokado, en näve valnötter och gärna lax en gång i veckan.





Undvik att äta 

de sista två timmarna innan läggdags för att stötta sömn och återhämtning.


Drick vatten

Ca 2 liter per dag är lagom för de flesta.


Gör 10 snabba knäböj efter varje måltid

Det hjälper kroppen att hantera blodsockret bättre!




👉 Regelbundet ätande har också visat sig förbättra kroppens ämnesomsättning och insulinkänslighet enligt forskning från The American Journal of Clinical Nutrition



Vill du ha hjälp att komma igång?


Olivia på Dr Brambergs Kiropraktorklinik i Luleå är särskilt duktig på att hjälpa kvinnor förstå hur kroppen fungerar.


Hon jobbar med ett helhetsperspektiv där både livsstil, näring, hormoner och kroppens signaler tas på allvar.


💬 Vill du få personlig vägledning?

Boka en tid hos Olivia och få hjälp att hitta rätt väg för just din kropp!


Här på Dr. Brambergs kiropraktorklinik i Luleå använder vi oss av en mängd olika tekniker för att hjälpa våra patienter att bli friska. En av dessa tekniker är craniosakral terapi.





Vad är craniosakral terapi?

Craniosakral terapi är en teknik som grundades år 1929 av kiropraktorn Nephi Cottam. Senare vidareutvecklades metoden av Dr. Sutherland i USA och sedermera av Dr. John Upledger. Idag är det en vanlig teknik inom kiropraktik.


Vid behandlingen fokuserar vi på skallen, som inte är en solid benmassa, utan består av benplattor sammanfogade genom suturer. Dessa suturer har en viss rörlighet, om än mycket subtil.


Hur fungerar skallens benplattor?

Skallens benplattor är sammanfogade genom suturer som ger en subtil men viktig rörlighet. Dessa plattor rör sig på ett förutsägbart sätt i cykler som upprepas 12-14 gånger per minut. Denna rörelse kan kännas av utbildade händer och spelat en central roll i kroppens balans och funktion.


Vad kan påverka skallen?

Skallen kan utsättas för olika typer av trauma, vilket kan påverka suturernas funktion och rörlighet. Vanliga orsaker inkluderar:

  • Slag mot huvudet

  • Hjärnskakningar

  • Whiplash

  • Tandutdragningar


De flesta orsakerna är fysiska trauman, och när suturerna blockeras kan det leda till besvär som:

  • Nacksmärta

  • Svaghet i ena sidan av kroppen

  • Yrsel


Hur fungerar behandlingen?

Behandlingen innebär lätta tryck på skallen, antingen utvändigt eller invändigt i munnen. Genom dessa subtila tryck kan rörelsen i suturerna stimuleras och eventuella blockeringar lösas upp.


Många upplever märkbara förbättringar efter behandlingen, särskilt i musklerna runt nacken samt kroppens balans och funktion.


Om du har upplevt trauma eller besvär som nacksmärta eller yrsel, kan craniosakral terapi vara något för dig.


Välkommen att boka en tid hos oss på Dr. Brambergs kiropraktorklinik i Luleå

Ryggsmärta är ett vanligt besvär som drabbar många, men visste du att det ibland kan vara ett symptom på problem som sträcker sig bortom muskler? Vid Dr Brambergs Kiropraktorklinik i Luleå, Norrbotten, har vi märkt att det kan finnas ett samband mellan ryggbesvär och matsmältningssystemet.





Symtom som kan tyda på detta samband är inte bara smärtan i sig, utan även andra signaler såsom uppblåst mage, trötthet, försvagat immunförsvar, halsbränna och allmän magobehag. Dessa signaler kan ibland avfärdas som tillfälliga olägenheter, men de bör tas på allvar som möjliga indikatorer på djupare hälsoproblem.


För att ta itu med dessa problem använder vi oss av en fyra-stegs process på vår klinik:


  1. Identifiering av Irriterande Faktorer Vi börjar med att identifiera eventuella irriterande faktorer och intoleranser. Genom att analysera din kost och reaktioner på vissa livsmedel som gluten, laktos och kaffe kan vi upptäcka vad som kan orsaka dina symtom.

  2. Historik för Dysbios och SIBO En grundlig genomgång av din hälsostatus kan avslöja tecken på tillstånd som dysbios och SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) - ett tillstånd där bakterier i tarmen växer i överflöd och skapar obalans.

  3. Utvärdering av Näringsbehov Vi utvärderar ditt behov av vitaminer, mineraler och andra produkter som kan stötta din kropp och dess läkningsprocess.

  4. Stimulering av Nervsystemet Genom att använda PBM-terapi (Photobiomodulation), en form av laserterapi, stimulerar vi nerverna som styr matsmältningssystemet för att förbättra dess funktion och ditt allmänna välbefinnande.

Detta holistiska tillvägagångssätt till ryggsmärta är vad som gör Dr Brambergs Kiropraktorklinik unik. Vi ser dig inte bara som en rygg eller en samling symtom, utan som en hel person där varje system i kroppen är sammanlänkat och påverkar varandra.

Om du upplever kronisk ryggsmärta tillsammans med matsmältningsproblem, tveka inte att kontakta oss för en konsultation. Låt oss hjälpa dig att hitta roten till problemet och återställa din hälsa och livskvalitet.


Boka tid på info@drbrambergs.se eller ring 0920 - 20 13 20

Öppettider

 

Måndag – Torsdag: 08:00 – 17:00
Fredag: 08:00 – 13:00
Lördag & Söndag: Stängt

​

Adress

Backgatan 2,
972 42 Luleå

​

Hitta hit

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page